Acte necesare pentru obținerea licenței de transport marfă

Pentru a putea desfășura activități de transport marfă în mod legal, este necesară obținerea unei licențe de transport marfă. Această licență atestă calitatea de transportator și este emisă de autoritățile competente. Pentru a putea solicita și obține o licență de transport marfă, trebuie să îndepliniți anumite cerințe și să prezentați o serie de documente.

Acte necesare pentru persoane fizice

Dacă sunteți o persoană fizică care dorește să obțină o licență de transport marfă, trebuie să pregătiți următoarele acte:

 • Actul de identitate al solicitantului
 • Certificatul de cazier judiciar al solicitantului
 • Adeverință medicală care să ateste starea de sănătate a solicitantului și aptitudinea pentru exercitarea activității de transport marfă
 • Fișa de aptitudini profesionale eliberată de o școală autorizată de transporturi
 • Permisul de conducere corespunzător categoriei de vehicule pentru care se solicită licența de transport marfă
 • Certificatul de înmatriculare al vehiculului sau contractul de leasing, în cazul în care nu sunteți proprietarul vehiculului
 • Asigurarea de răspundere civilă auto valabilă pe perioada solicitată pentru licența de transport marfă

Acte necesare pentru persoane juridice

Dacă reprezentați o firmă sau o societate comercială care dorește să obțină o licență de transport marfă, trebuie să prezentați următoarele documente:

 • Copie după actul de identitate al reprezentantului legal al firmei
 • Certificatul de înregistrare al firmei și actul constitutiv
 • Certificatul de cazier judiciar al reprezentantului legal al firmei
 • Adeverință medicală care să ateste starea de sănătate a reprezentantului legal și aptitudinea pentru exercitarea activității de transport marfă
 • Fișa de aptitudini profesionale a reprezentantului legal, eliberată de o școală autorizată de transporturi
 • Contractul de leasing sau certificatul de înmatriculare al vehiculului utilizat în activitatea de transport marfă
 • Asigurarea de răspundere civilă auto valabilă pe perioada solicitată pentru licența de transport marfă
Vezi și:  Acte necesare pentru licența de transport

Alte documente necesare

Pe lângă actele menționate mai sus, este posibil să vi se solicite și alte documente, în funcție de legislația în vigoare și de cerințele autorităților competente. Este recomandat să vă informați cu privire la cerințele specifice înainte de a depune dosarul de obținere a licenței de transport marfă.

Care este valabilitatea licenței de transport marfă?

Valabilitatea licenței de transport marfă poate varia în funcție de legislația locală și de tipul de licență obținută. De obicei, aceasta are o valabilitate de 5 ani, însă este important să verificați legislația specifică înainte de a solicita licența.

Cât durează procesul de obținere a licenței de transport marfă?

Durata procesului de obținere a licenței de transport marfă poate varia în funcție de autoritățile competente și de complexitatea dosarului. În general, acest proces poate dura între câteva săptămâni și câteva luni.

Este obligatorie obținerea unei licențe de transport marfă?

Da, în majoritatea țărilor este obligatorie obținerea unei licențe de transport marfă pentru a putea desfășura activități de transport marfă în mod legal.

Pot obține o licență de transport marfă dacă nu dețin un vehicul?

Da, puteți obține o licență de transport marfă chiar dacă nu dețineți un vehicul propriu. În acest caz, veți trebui să prezentați un contract de leasing sau de închiriere a unui vehicul care să îndeplinească cerințele legale pentru activitatea de transport marfă.

Pot transfera licența de transport marfă la o altă persoană sau firmă?

În unele cazuri, este posibil să puteți transfera licența de transport marfă la o altă persoană sau firmă. Cu toate acestea, aceasta depinde de legislația în vigoare și de cerințele autorităților competente. Este recomandat să vă informați cu privire la posibilitatea transferului înainte de a lua o decizie.

Photo of author

Abraham

Abraham este un redactor pasionat de călătorii și gastronomie. Cu o dorință arzătoare de a explora bucătăria lumii și de a descoperi arome noi și exotice, Abraham ne împărtășește pe blogul nostru aventurile sale culinare și recomandări delicioase. De la rețete tradiționale autentice până la preparate inovatoare, Abraham ne încântă papilele gustative și ne inspiră să ne aventurăm în lumea gusturilor.

Lasă un comentariu