Taxa eliberare atestat transport marfă

Taxa de eliberare a atestatului de transport marfă este o contribuție financiară cerută de autoritățile competente pentru a emite atestatul necesar pentru desfășurarea activității de transport marfă. Acest document este esențial pentru operatorii de transport, deoarece demonstrează că aceștia îndeplinesc cerințele legale și tehnice necesare pentru a efectua transportul de mărfuri.

Reglementări legale

Pentru a obține atestatul de transport marfă, operatorii trebuie să respecte anumite reglementări legale. Aceste reglementări sunt impuse pentru a asigura un mediu concurențial corect și pentru a proteja interesele transportatorilor și ale clienților. Principalele acte normative care guvernează eliberarea atestatului de transport marfă includ:

 • Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere;
 • Ordinul nr. 74/2009 pentru aprobarea Normelor privind atestarea profesioniștilor din domeniul transportului rutier de mărfuri și persoanelor care organizează transportul rutier de mărfuri și persoanelor juridice care organizează transportul rutier de mărfuri și/sau de persoane;
 • Legea nr. 140/2014 privind reglementarea activității de transport rutier și ale procedurilor aferente acestuia;
 • Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor;
 • Legea nr. 15/1994 privind respingerea unor Ordonanțe ale Guvernului și abrogarea unor legi.
Vezi și:  Ce trebuie să învăț să iau permisul de conducere

Procedura de obținere a atestatului

Pentru a obține atestatul de transport marfă, operatorii trebuie să parcurgă o serie de etape. Iată principalele etape ale procedurii de obținere a atestatului:

 1. Depunerea cererii de eliberare a atestatului la autoritatea competentă;
 2. Prezentarea documentelor necesare, cum ar fi: actul de identitate al solicitantului, certificatul de înmatriculare al vehiculului, asigurarea de răspundere civilă auto etc;
 3. Achitarea taxei de eliberare a atestatului conform prevederilor legale;
 4. Efectuarea verificărilor tehnice și a inspecțiilor necesare de către autoritatea competentă;
 5. Obținerea atestatului de transport marfă și a documentelor anexe.

Rolul atestatului de transport marfă

Atestatul de transport marfă este un document esențial pentru operatorii din domeniul transportului rutier de mărfuri. Acesta are mai multe roluri importante, printre care:

 • Confirmă calitatea și capacitatea operatorului de a efectua transportul marfă conform reglementărilor în vigoare;
 • Asigură transparență și siguranță în ceea ce privește activitatea de transport marfă;
 • Protejează interesele clienților și ale operatorilor prin aplicarea unor standarde de calitate și siguranță;
 • Contribuie la prevenirea concurenței neloiale și a practicilor ilegale în domeniul transportului marfă.

FAQs despre taxa de eliberare a atestatului de transport marfă

Care este valoarea taxei de eliberare a atestatului de transport marfă?

Valoarea taxei de eliberare a atestatului de transport marfă poate varia în funcție de reglementările locale și de caracteristicile specifice ale fiecărui operator de transport. Este recomandat să contactați autoritatea competentă pentru informații detaliate despre valoarea taxei.

Ce documente sunt necesare pentru obținerea atestatului de transport marfă?

Pentru obținerea atestatului de transport marfă, este necesar să prezentați o serie de documente, cum ar fi actul de identitate al solicitantului, certificatul de înmatriculare al vehiculului, asigurarea de răspundere civilă auto, dovada plății taxei etc. Detaliile exacte vor fi furnizate de autoritatea competentă.

Vezi și:  Acte necesare schimbare atestat marfă

Cât durează procesul de obținere a atestatului de transport marfă?

Durata procesului de obținere a atestatului de transport marfă poate varia în funcție de autoritatea competentă și de volumul de cereri procesate în acel moment. De obicei, procesul poate dura câteva săptămâni. Este recomandat să vă informați cu privire la termenele specifice înainte de a depune cererea.

Este necesară plata taxei de eliberare a atestatului în avans?

Da, plata taxei de eliberare a atestatului de transport marfă trebuie efectuată înainte de obținerea acestuia. Autoritatea competentă vă va furniza informații detaliate cu privire la modul de plată și termenele limită.

Ce se întâmplă dacă atestatul de transport marfă este suspendat sau retras?

Dacă atestatul de transport marfă este suspendat sau retras, operatorul de transport nu mai are dreptul de a efectua activități de transport marfă conform acestuia. În astfel de cazuri, operatorul trebuie să respecte decizia autorității competente și să ia măsurile necesare pentru a recâștiga atestatul sau pentru a îndeplini cerințele impuse.

Photo of author

Abraham

Abraham este un redactor pasionat de călătorii și gastronomie. Cu o dorință arzătoare de a explora bucătăria lumii și de a descoperi arome noi și exotice, Abraham ne împărtășește pe blogul nostru aventurile sale culinare și recomandări delicioase. De la rețete tradiționale autentice până la preparate inovatoare, Abraham ne încântă papilele gustative și ne inspiră să ne aventurăm în lumea gusturilor.

Lasă un comentariu